Een van de nieuwe dingen die we hier doen is helpen bij het lokale krokodillen centrum. De vrijwilligers are loving it, and so am I! We helpen bij allerhande werkzaamheden:


Eens in de maand organiseren we een activiteit voor de kinderen van de creche die we helpen. En twee weken terug kregen we het voor elkaar om ze mee naar het strand te nemen! Wat een ervaring, 50 peuters, die slechts 7 km van de zee wonen, maar die ‘m nog nooit gezien hebben. Enkelen van hen zaten zelfs voor de eerste keer in een auto. En hoe, want wij hadden maar twee auto’s… Zodoende zat ik met vijf volwassenen en 26 kinderen in een volkswagen busje… En op onze game drive auto zaten 7 volwassenen en 24 kinderen… En daarmee gingen we nu de openbare weg op, hop, een stukje snelweg erbij, moet kunnen... Uiteindelijk kwamen we allen veilig aan bij het strand. Bij deze een foto reportage.
Levend klimrek spelen
Game Drive auto vol met kinderen
Aankomst bij het strand
Allen netjes in de rij
Kleertjes uit…, en go! Tientallen gekleurde onderbroekjes rennen richting de oceaan!
Professioneel proberen te blijven, kleren aanhouden en supervisen maar.
Stuff that! Professioneel mijn reet. Levende surfplank spelen!
Ruim 4,5 maand geleden is het alweer dat ik jullie stalkte met mijn Grote Houdoe en Bedankt Boek. Want wij gingen vertrekken naar Zuid-Afrika om onderzoeksleider te gaan uithangen voor African Impact. Zo gezegd, zo gedaan. Het idee was dat we onderzoek naar cheetahs (jachtluipaarden) en bultrugwalvissen zouden opstarten. Met de nadruk op ‘opstarten’… Het zal jullie dan ook niet verbazen dat we nog geen cheetah hebben gezien, en dat alleen Freya eenmaal de zee op is geweest om walvissen te gaan bekijken. Voor velen is dit misschien een anti-climax, al helemaal voor de Limburgse krant die een paginagroot artikel aan ons idee wijde, maar voor anderen komt dit, zoals gezegd, niet als een verbazing.
“Hoe zit dit?” hoor ik jullie vragen. Wel, het is eigenlijk heel simpel. Onderzoek opstarten, en dan vooral goed onderzoek, kost veel tijd. Daarbij, zoals we in eerdere berichten al beschreven hebben, zijn we ook ongelofelijk veel tijd kwijt met de al lopende projecten van African Impact hier. Want daar moeten we ook bij helpen, wat we graag doen.
Betreffende ons onderzoek, er zit wel vordering in hoor. In het kort komt het erop neer dat we een heleboel contacten hebben gelegd, mensen hebben ontmoet, besprekingen hebben gehad, een boel literatuur hebben gelezen, een boel geregeld hebben en uiteindelijk twee onderzoeksvoorstellen hebben ingediend bij de lokale authoriteit die het park beheert. Momenteel is het dus afwachten of we uberhaupt ons onderzoek MOGEN doen… Volgende week krijgen we daarvan bericht, dus duim voor ons.
Over wat voor onderzoek hebben we het dan? Om te beginnen hebben we een zestal cheetahs gedoneerd weten te krijgen, en deze zouden we dus willen herintroduceren in het park hier. In 1930 werd de laatste hier gezien, en sindsdien zijn er twee herintroductie pogingen gedaan, welke beiden mislukt zijn. Waarom zouden we het dan opnieuw proberen? Da’s simpel: Ik ben Geert, dus ik geloof dat ik het beter kan. Als het dus allemaal toegestaan wordt, dan krijgen die cheetahs een halsband om met daarin een GPS zender, waarmee we ze kunnen volgen. Daar wordt dan een vrijwilligers project omheen gebouwt, want alleen kunnen we het niet.
Freya’s proposal ging over luipaarden. Het stikt hier van de luipaarden in het park, maar niemand weet hoeveel, en wat ze doen (eten, waar ze verblijven etc.). In haar proposal stellen we voor een groot aantal van die luipaarden te vangen, die ook zo’n halsband om te doen, en deze dan ook te volgen en observeren. In feite zijn beide voorstellen veel ingewikkelder enzo met onderzoeksvragen en de hele reutemeteut, maar daar zal ik jullie niet mee vervelen. Zoals zo vaak in het leven: Het gaat om het idee…
Is er ook een backup plan? Natuurlijk, want dit is Afrika, en daar zijn we ons terdege van bewust. Want in Afrikaanse logica is het mogelijk heel normaal dat men ons voorstel: “Je krijgt zes gratis cheetahs voor je park, en een heel onderzoek eromheen waarvan alle data voor jullie is, en dat doen we allemaal gratis voor jullie, en jullie kunnen dan een boel toeristen gaan trekken, en het enige wat wij van jullie willen is toestemming om het te mogen doen.” afkeurt omdat de Sharks toevallig vandaag verloren hebben van de Bulls. In elk geval, we zijn ook druk bezig met het opzetten van een cursus tropisch onderzoek, waarbij eerstejaars universiteitsstudenten een maand lang onderwijs van ons krijgen over hoe men onderzoek doet in een tropisch land. Wederom ga ik jullie niet met de details vervelen, ik stuur tezijnertijd wel de website door waarmee we die cursus gaan adverteren.
Van de week zet ik nog wel een stukje op de site met allerhande foto’s van wat we hier momenteel dan wel allemaal doen. Bovendien willen we het helemaal anders gaan aanpakken. Nu zitten we er heel de tijd tegenaan te hikken om een duidelijk verhaal op de site te zetten, wat er dus nooit van komt. Vanaf nu komen er gewoon losse fragmenten met foto’s op te staan, met wat we deze week gedaan hebben enzo. Niks speciaal, geen goed geschreven verhaal, maar gewoon wat leuke dingen met bijbehorende foto’s.
Voor nu alvast een tweetal foto’s van Geert als dokter en Geert als Zulu warrior.